Důmyslná ochrana před roboty aneb seznamte se s reCAPTCHOU v3

CAPTCHA je bezpečnostní test, který zamezí počítačovým robotům spamovat vaše formuláře. Existuje v mnoha typech a prošla vývojem až k dnešní neviditelné verzi reCAPTCHA v3.

Co je antispamová ochrana a proč ji potřebuji?

CAPTCHA je zkratka pro automatický Turingův test, který slouží k odlišení člověka od robota a na tomto základě ochrání vaše formuláře a zamezí vstupu robotům, kteří mohou např. zakládat účty, registrovat přezdívky, rozesílat reklamy nebo stahovat data. CAPTCHA slouží jako hlavní a víceméně jediná ochrana před jejich spamem a hromadným zneužíváním systému.

Na CAPTCHU můžete narazit například v různých formulářích nebo online fórech. Zpravidla se jedná o obrázek s deformovaným textem, který musíte opsat do příslušné kolonky. Předpokládá se, že lidský mozek dokáže správně rozeznat i deformovaný text na komplikovaném pozadí, ale internetový robot i přes použití technologie OCR nebude schopen text interpretovat. Dalším typem CAPTCHY jsou matematické úlohy, logické rozpoznávání obrázků, semafory atp. Tato technologie nicméně nevyhovovala požadavkům pro zrakově postižené a zároveň snižovala uživatelský komfort.

Dnes již skripty umí odlišit roboty od lidí automaticky na základě heuristické a behaviorální analýzy, proto se s přepisováním nečitelných textů budeme setkávat čím dál méně. První takovou vlaštovkou byla v roce 2013 noCAPTCHA od Google, v roce 2017 Google uvedl novou verzi kompletně neviditelné reCAPTCHY v3, která věrohodnost uživatele ověřuje už jen na pozadí.

Jak ochráním svoje formuláře pomocí Emailkampane.cz?

K tomu stačí pár jednoduchých kroků a reCAPTCHU v3 automaticky přidáte k formulářům, které si u nás chcete vytvořit nebo změníte u již vygenerovaných.

  • zaregistrujte si svoji doménu v systému Google reCAPTCHA
  • zadejte URL adresu webové stránky, kde bude umístěný formulář
  • vyberte reCAPTCHA v3
  • zkopírujte SITE KEY a SECRET KEY – potřebujeme je proto, abychom ověřili odeslaná data z formuláře
  • přejděte do administrace služby Emailkampane.cz, sekce Kontakty, záložka Formuláře
  • vytvořte nový formulář
  • HOTOVO, Nyní bezpečně sbíráte kontakty ze svého webu

Zaregistrujte se zdarma

Pošlete až 5 000 e-mailů po dobu 30 dní zdarma.

Sign Up Free

Send up to 5 000 emails free for 30 days.